top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraZotavení Brno

Zvyk jménem závislost

"Závislost způsobuje změny v mozku, ale nejde o nemoc, kterou by šlo vyléčit medikamenty. Ve skutečnosti je osvojená – stejně jako jiné návyky,"



píše neurovědec a profesor psychologie Marc Lewis v článku, kde představuje závislost jako naučené chování. On sám prošel dlouholetým obdobím závislosti na opiátech a na základě své zkušenosti i své klinicko-výzkumné praxe patří ke kritikům pojetí závislosti jako nemoci.


"Nejviditelnějším rysem závislosti je silné bažení po určité látce či chování. Látka nebo činnost bažení dočasně mírní, zanechává však za sebou negativní citový stav, v němž bují útlum, zklamání a úzkost, jakmile daná činnost skončí nebo již nepřináší uspokojení – nebo jakmile dojdou drogy či alkohol. A tak bažení znovu nabývá na intenzitě. Tímto způsobem závislost neustále udržuje při životě potřebu, kterou měla uspokojit, a opakováním se závislý člověk naučí uspokojit tuto potřebu tím, že si bere a dělá stále více, čímž jen upevňuje fázi učení – a neurální vzorce, které jsou jejím základem. Co spolu excituje, to se také spojuje. Biologie není vězení, nelze ji však zapnout a vypnout pomocí vypínače."


Celý článek najdete zde


319 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page