top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraZotavení Brno

Je možné zbavit se závislosti?

Aktualizováno: 11. 11. 2018

Maia Szalavitz se v článku pro New York Times zabývá možnostmi překonání závislosti a kromě nejnovějších poznatků neurověd vychází i z vlastní zkušenosti se závislostí na kokainu a heroinu. Závislost se v jejím pojetí jeví jinak než jako "obyčejná" nemoc mozku.



Porucha učení

"Ano, závislost je ve své podstatě problém mozku," píše, "nejedná se však o degenerativní diagnózu jako Alzheimer nebo rakovina a ani nesvědčí o tom, že byste snad měli zločinecké sklony. Místo toho lze říct, že jde vlastně o poruchu učení. Mozek zkrátka začne špatně zpracovávat koncepty motivace, odměny a trestu."


Podpořit proces zotavení

"Jakmile pochopíme, že závislost není ani hřích, ani progresivní choroba a že se jedná jen o problém pozměněné struktury neuronových sítí, budeme moci skončit se zastaralými metodami a začneme podporovat proces zotavení.


Vždyť jestli ona notoričnost, která provází každou závislost, bude použita se zdravějším záměrem, může pak zpřeházená struktura mozku hrát ve váš prospěch.


Konec konců pokračovat nesnázím navzdory pro mě nebylo jen příčinou vzniku mé závislosti, ale také nezbytnou pomůckou pro to, abych se dokázala uživit psaním. Schopnost vytrvat a nepřestat patří rozhodně mezi pozitivní vlastnosti. Závislí lidé se jen musí naučit, jak ji nasměrovat jinam."


Celý článek najdete ZDE


194 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page